Vi andas in cirka 15 kg luft per dygn

Inomhusmiljön är betydelsefull för vår hälsa och vårt välbefinnande. Vi vistas inomhus i genomsnitt 22 av dygnets 24 timmar. Inomhusluften är alltså mycket viktig. Varje dygn andas vi in mellan 12 och 15 kg luft. Tio gånger så mycket som mängden mat vi äter.

Varningssignalerna för sjukdom och ohälsa hos barn

Om barn ofta drabbas av förkylning och därpå följande komplikationer som öroninflammation, bihåleinflammation eller bronkit, finns det anledning att misstänka inomhusklimatet. Besvär med torr hud, torra slemhinnor, irritation i ögon, näsa och svalg och problem med torrhosta och heshet, kan hänga samman med ämnen och partiklar i inomhusluften. Andra symtom som kraftlöshet och illamående eller nedsatt koncentrationsförmåga kan också de bero på inomhusklimatet. Dåligt minne, inlärningsproblem, oro, irritabilitet och aggressivitet är också signaler att något kanske inte står rätt till. Det kan givetvis finnas andra orsaker till alla dessa symptom men det kan vara värt att undersöka om fukt och dålig inomhusluft föreligger i hemmiljön och kan vara orsak till hälsobesvären.

Mykotoxiner

Fuktskador kan resultera i påväxt av mikroorganismer. Du märker det som fula fläckar på väggen. Men mikroorganismerna sprider också skadliga gifter. Mykotoxiner från mögel sätter sig i textilier, trä och möbler. Det kan vara omöjligt att få bort lukten av mögel i kläder som förvaras i en fuktig källare.

Folkhälsoinstitutet anser att hälsoskadorna från farliga utsläpp genom mikrobiell växt vid fuktskador, är större än av rökning. Svampsporer och mykotoxiner kan orsaka trötthet, immunsjukdomar, astma, allergier, ögon- och luftvägsirritation, huvudvärk, kroniska matsmältningsproblem, hosta, frossa, muskel- och ledvärk, hudirritation, yrsel m.m.

Det finns mögelarter som är mycket cancerframkallande. Andra kan ge njurskador. Allergiker reagerar kraftigare på mögelsvampar än icke allergiker, även om de inte specifikt är allergiska mot mögel.

Mögelsvamp och bakterier

Mögelsvamp och bakterier trivs och växer på i första hand organiska material. Det vill säga växtdelar, matvaror, byggnadsvirke… De växer snabbt när omgivningen blir tillräckligt fuktig, speciellt i mörka utrymmen som källare och förråd. Upptäcker du husdammskvalster och mögel därhemma, bör du snarast möjligt åtgärda det.

Uppenbara tecken på fukt

Om man ser några av dessa tecken i sin källare, är det en ganska säker indikation på ett fuktproblem. Det är en väckarklocka som manar till att kontakta fackexpertis för att få råd om hur det kan åtgärdas. Det kommer nämligen inte att försvinna av sig självt. Mera troligt är att skadan bara förvärras om inte åtgärder sätts in för att lösa problemet.

Om byggmaterial och inredning blånar och sväller, undersök det noga. Om det finns golv inlagt i källaren ska du bli misstänksam om det uppstått buktningar.

Svarta prickar och fläckar på väggarna eller röta på golvlister är tecken på fuktskador. Där det är dålig ventilation och luften står stilla, kan mögelsvamp få fäste, till exempel bakom soffor, skåp eller andra möbler som placerats nära väggar.

Mögelsvampsporer i luft

Mögelsvampar producerar stora mängder sporer. Det kan ske på kort tid. Sporerna, som är själva fortplantningsenheterna för svampen, är små frön. De bärs av luftburet damm som lätt sprider sig genom luften. Därigenom får vi människor lättare i oss ämnen från mögelsvamp, än ämnen från rötsvamp.

Det går inte att bli av med mögelsvamp inomhus med mindre än att det underliggande fuktproblemet blir löst.

Tags

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *